NADAL
Encara que el Nadal simbolitza coses molt diferents per diverses persones. Per algunes és una època de renaixement, on les persones estableixen i reforcen els seus vincles afectius, un “tornar a començar” que es pot relacionar amb un procés d’avaluació d’assoliments i fracassos. El Nadal, en sí mateix, representa l’amor, la cura i la unió, la reunió de les famílies i l’enfortiment dels vincles afectius. Els personatges propis d’aquesta època, com Santa Claus i els Reis Mags, signifiquen per a molts els pares benefactors que ajuden la gent i impliquen generositat. El Nadal és un símbol de pau , un moment de retrobament, un temps per compartir, per ser més generós, per visitar i estar en família. Però per a moltes persones s’ha convertit en una experiència materialista.
Aquesta celebració no només es pot relacionar amb el cristianisme o catolicisme, ja que s’ha d’entendre com el cicle de la vida, on aquests símbols representen les condicions de l’ésser humà, és a dir, quan tot acaba i tot comença. En aquest cicle es guanyen coses i també se’n perden, l’ésser humà pren consciència que està viu però, de la mateixa manera, pot morir, per tant també es pot veure com a una època de pèrdua.
Per què aquesta data?
El primer d'ells representava el dia més llarg i suposa l'arribada de l'estiu. El solstici d'hivern representaria la nit més llarga i ens introdueix en l'hivern. Doncs bé, si Jesucrist com es diu en Sant Joan 8, 12 és “la Llum del món“, la Llum ha d'arribar al moment de màxima foscor i és per això que la nit del 24 de Desembre li ve com a anell al dit.
Ara bé, el solstici d'hivern és tècnicament el 21-22 de Desembre, llavors per què esperem fins a la nit del 24? Els jueus (a més d'altres pobles) tenien la creença que perquè un fet fos reconegut com a cert havia de mantenir-se en tres ocasions, en est caso dies. Així podem veure en l'Evangeli això de “al tercer dia va ressuscitar” “abans que el gall canti, em negaràs tres vegades “ ( Mt 26,33) i fins al mateix solstici d'estiu (la nit de Sant Joan) se celebra 3 dies després, és a dir el número tres assegura la certesa del fet, per això s'esperen tres dies per confirmar que la Llum ha arribat al món.
*L'estel de Betlem
L'estel de cinc puntes, és senyal d'iniciació, que alguna cosa nou comença. Mes dades sobre la mateixa els trobarà en l'explicació sobre el Pentagrammon El missatge és que amb Jesucrist s'inicia un nou període i això és tan evident que fins al temps es comença a explicar des del seu naixement. De manera que no podia haver-hi un altre estel que aquesta.
*Pare Noel
Pare Noel és un personatge llegendari que, segons la cultura occidental, porta regals als nens per Nadal. Està inspirat en un bisbe cristià d'origen grec anomenat Nicolás que va viure en el segle IV en Anatolia (Turquia). Diu la llegenda que aquest bisbe va alleujar les necessitats d'una família dipositant la seva fortuna en les sabates que es trobaven al costat de la xemeneia. D'aquí la tradició dels regals.
*Arbre de Nadal
El cristianisme va adoptar i va transformar aquests costums pagans davant la impossibilitat d'eradicar-les. Compte la llegenda que en el segle VIII hi havia un roure consagrat a Thor a la regió de Hesse, en el centre d'Alemanya. Cada any, durant el solstici d'hivern, se li oferia un sacrifici. El missioner Bonifacio va talar l'arbre davant la mirada atònita dels vilatans i, després de llegir l'Evangeli, els va oferir un avet, un arbre de pau que "representa la vida eterna perquè les seves fulles sempre estan verds" i perquè la seva copa "assenyala al cel".
A partir d'això es van començar a talar avets durant el Nadal i per algun estrany motiu es van penjar dels sostres de forma invertida. Es conta que el teòleg Martín Luter va posar unes veles sobre les branques d'un arbre de Nadal perquè centellejaven com les estrelles en la nit hivernal.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada